συνεντευξεις

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΑ ΙΙ..


Ας τηλεμεταφερθούμε στο 1901.. Στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβριου.



Πείτε ότι αγοράζαμε την εφημερίδα Ακρόπολις.. Κάπου μεσα στις σελίδες θα διαβάζαμε τα Ευαγγέλια,σε μορφή σύγχρονης καθομιλουμένης. Κοινώς στην δημοτική γλώσσα.


O tempora, o mores !!






Και τότε συνέβη ξεσηκωμός των φοιτητών,οι οποίοι θεωρούσαν προσβολή στο Έθνος και γενικότερα «έργο άθεων προδοτών»,τη μεταφορά σε γλώσσα κατανοητή.Πολύ πετυχημένο δε ήταν και το επιχείρημα της Θεολογικής σχολής ότι : οι αγράμματοι και λοιποί απαίδευτοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαβάζουν το λόγο του Θεού.(αν θέλουν να μάθουν αυτοί, τη γλώσσα του Κυρίου. Αρχίζουμε απο τα βασικά :






ἐγώ λύω


σύ λύεις


οὖτος λύει


ἡμεῖς λύομεν


ὑμεῖς λύετε


οὗτοι λύουσι(ν).)






Στίς ένοπλες ταραχές που ακολούθησαν,σκοτώθηκαν περιπου 10 άτομα και τραυματίστηκαν 70. Όλο αυτο το «σόου»,είχε ως αποτέλεσμα να διακόψει η εφημερίδα την έκδοση των Ευαγγελίων.






Πόσες ομοιότητες υπάρχουν με τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας?? Όλα είναι ίδια,εκτος απο τη χρήση όπλου. Αλλά,ακόμα και σήμερα όταν κάτι ξεφεύγει απο τα στενά πλαίσια του κατεστημένου πνεύματος,απαιτείται η παύση του.Γιατί όλοι αυτοί οι φανατισμένοι δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος π.χ. να μη διαβάσουν κάποιο βιβλίο,ή να μη δουν μια ταινία αλλά θέλουν σώνει και ντε..να τα εξαφανίσουν??


Ο πολιτισμός και η καλλιέργεια έχουν μείνει στο 1901? Κι αν ναι, πότε έχουμε νιού γίαρς ίβ??











Δεν υπάρχουν σχόλια: